Wat doe je als freelancer? Wel of niet werken tijdens een feestdag?

freelance, freelancen, freelancer, feestdagen

Pasen en Koningsdag zijn net achter de rug en Hemelvaartsdag en Tweede Pinksterdag laten niet lang meer op zich wachten. Extra vrije dagen waar menigeen in januari al naar uitkijkt. Maar wat doe je als freelancer? Neem je die dagen ook vrij? Of ga je toch maar gewoon aan het werk?

Dat is niet altijd een even gemakkelijke keuze die van veel dingen afhangt. Kun je het verlies aan inkomsten van de niet gewerkte extra vrije dag permitteren of opvangen? En kun je de hoeveelheid werk die je hebt liggen afkrijgen op de vier werkdagen die er over blijven?

Een dag niet gewerkt, is een dag niets verdiend

Extra vrije dagen als Tweede Paasdag, Koningsdag, Hemelvaartsdag en Tweede Pinksterdag zijn natuurlijk een ontzettend fijn cadeautje. Het weekend vliegt tenslotte altijd veel te snel voorbij, waardoor we een paar extra vrije dagen altijd goed kunnen gebruiken. Het geeft ons de mogelijkheid om wat klusjes in huis op te pakken die altijd maar blijven liggen of om gewoon een beetje bij te komen van de drukke weken die we achter de rug hebben. Als freelancer ligt dat wel een beetje anders. Een dag niet gewerkt, betekent ook dat je een dag niets verdient. En dat kan niet iedere freelancer zich permitteren.

Het werk voor de freelancer gaat door

Buiten het mislopen van inkomsten is er voor de freelancer vaak nog een ander probleem dat bij een extra vrije dag komt kijken. Als je normaal gesproken genoeg werk hebt om een werkweek te vullen, is de kans groot dat je dezelfde hoeveelheid werk hebt liggen voor de week waarin de vrije dag valt. Dan kun je dus twee dingen doen. Het werk van de vrije dag tijdens de overige vier werkdagen proberen in te halen of toch gewoon op de vrije dag aan het werk gaan. Het is ook goed mogelijk dat je voor opdrachtgevers buiten Nederland werkt. Een feestdag als Koningsdag kennen zij uiteraard niet, waardoor ze je op die dag toch benaderen om wat werkzaamheden voor ze op te pakken.

Een goed compromis

Een paar uurtjes werken in plaats van een hele dag kan een goed compromis zijn. Misschien ben je met die paar uurtjes net gered wat betreft de uren die je tijdens de werkweek echt nodig hebt. Buitenlandse opdrachtgevers zullen daarnaast blij zijn als je dat ene klusje toch voor ze oppakt. Werk deze uurtjes dan in de ochtend of ga juist in de avond aan de slag. Dan kun je de rest van de dag met je vrienden die wel gewoon vrij hebben genieten van de dag. Je hebt dan toch nog een beetje het gevoel alsof je een extra vrije dag hebt gehad. Je eigen tijd indelen is tenslotte een van de grote voordelen van het freelancen, iets wat ik in eerdere blog al eens schreef.

Wat doe ik zelf?

Of ik zelf tijdens een feestdag aan de slag ga hangt heel erg af van hoe druk ik het heb. Afgelopen Pasen en Koningsdag heb ik een paar uurtjes gewerkt, omdat ik een deadline anders gewoon niet ging halen. Gelukkig was het weer ook niet echt fantastisch, waardoor het niet zo heel erg was om een paar uurtjes binnen achter de computer te zitten. Aanstaande Hemelvaartsdag wil ik dan wel een lang weekend vrij nemen. Aangezien ik nu al weet dat ik dan een paar dagen vrij wil, kan ik daar in mijn planning rekening mee houden. Uiteraard zorg ik er op dit soort dagen wel altijd voor dat ik per e-mail en telefonisch voor opdrachtgevers te bereiken ben. Dan kan ik opdrachten voor na de feestdagen gewoon aannemen. Mail mij dus gerust ook tijdens de feestdagen!