Je vrijwillig inzetten als tekstschrijver? Wel of niet doen?

vrijwillig, vrijwilligerswerk, tekstschrijver, contact

Je hebt ze vast weleens voorbij zien komen; vacatures voor vrijwillige tekstschrijvers, eindredacteuren of vertalers. Interessante functies vaak, die best iets kunnen opleveren voor je cv. Maar bovenal natuurlijk functies waarmee je anderen helpt die jou vaak om een goede reden niet voor je hulp kunnen betalen.

Natuurlijk zit er ook weleens een vrijwillige functie tussen waar je vraagtekens bij kunt zetten, maar over het algemeen is er met vrijwilligerswerk helemaal niets mis. Ik ben er zelfs van overtuigd dat het goed is om een deel van je tijd aan vrijwilligerswerk te besteden. Er is helemaal niets mis mee om een paar uurtjes per maand niet alleen maar bezig te zijn voor jezelf, maar je puur belangeloos in te zetten voor een ander. In sommige gevallen kun je er zelfs meer voldoening uithalen dan uit je betaalde klussen.

Kies voor vrijwilligerswerk dat bij jou past

Je vrijwillig inzetten als tekstschrijver, eindredacteur of vertaler houd je alleen maar vol als je werkt voor een goed doel of instantie die jou aanspreekt. Je besteedt er tenslotte tijd aan die je anders aan betaalde klussen of ontspanning had besteed. Dit doe je alleen als je het vrijwilligerswerk leuk vindt om te doen, je er je ei in kwijt kunt en je het idee hebt dat je anderen met jouw inspanning kunt helpen. Als dit ontbreekt en je het alleen maar doet omdat het goed staat op je cv, merk je al heel snel dat je het niet vol gaat houden.

Vrijwilligerswerk met je andere werkzaamheden combineren

Als je al een aantal jaren als freelance tekstschrijver, eindredacteur of vertaler aan de slag bent, heb je waarschijnlijk een redelijk stabiele hoeveelheid werk dat maandelijks bij je binnenkomt. Natuurlijk wisselen drukke en wat rustigere weken zich af, maar als het goed is ligt er altijd wel wat werk op je te wachten. Het is dan ook de kunst om je vrijwilligerswerk met je andere werkzaamheden te combineren. Dat kun je doen door een vast aantal uren per week of maand voor je vrijwillige klussen vrij te maken. Je kunt dit bij de instelling of het goede doel waar je voor werkt aangeven. Zo heb je meteen een stok achter de deur. Zij verwachten tenslotte dat je wekelijks of maandelijks een bepaald aantal werkzaamheden voor ze verricht.

Doe het alleen als het bij jou past

Begin alleen aan vrijwilligerswerk als het iets is wat bij jou past. Als je geen zin of tijd hebt om als vrijwillig tekstschrijver, eindredacteur of vertaler aan de slag te gaan, moet je het zeker niet doen omdat je denkt dat het iets is wat anderen van je verwachten. Niet iedereen haalt er nou eenmaal voldoening uit. Instanties en goede doelen zijn er ook alleen maar bij gebaat als jij je 100% inzet. Dat kan alleen maar als je het zelf graag wilt doen. Ga ook niet naarstig op zoek naar vrijwilligerswerk alleen maar omdat je iets op je cv wilt zetten of omdat je per se iets vrijwilligs wilt doen. Om je volledig in te zetten moet je er volledig achter staan. Dat kun je meestal het beste voor functies die toevallig op je pad komen.

Wat doe ik zelf?

Sinds mei 2016 houd ik mij met veel plezier bezig met de online communicatie voor Stichting Babyspullen. Ik stuitte op een vacature voor deze functie en wist meteen dat ik erop ging solliciteren. Ik ben al vaker vacatures voor vrijwillige communicatiemedewerkers tegengekomen, maar nooit eerder wist ik meteen dat dit heel goed bij mij zou passen. In dit geval was het een combinatie van de werkzaamheden en het goede doel. Een scala aan teksten schrijven met als achterliggend doel de naamsbekendheid vergroten van een stichting die zich inzet voor baby’s die opgroeien in armoede; dat was dé combinatie die mij meteen aansprak. Niet lang daarvoor had ik nog in de krant gelezen dat veel kinderen in Nederland opgroeien in armoede, iets wat je toch niet onverschillig kan laten. Mij in ieder geval niet, zoals bleek op mijn reactie op de vrijwillige vacature.

Meer weten mijn vrijwilligerswerk voor Stichting Babyspullen? Zo’n twee jaar geleden interviewde de stichting mij voor de blogserie Vrijwilliger in de Spotlight. Die blog kun je hier lezen.